Dodge City Adventurers!

Detta är min blogg om mitt år i USA, Kansas, Dodge City.

Dag 146: God Jul

Kategori: Allmänt

Det snoar pa Jesus dag
Har aldrig satt sa manga presenter
Har heller aldig fatt sa mycket stuff!
2 par av pyjamasbyxor
Momos socker
Radiosyrdbil av Philipp. Gav honom en likadan!
2 Presentkort pa iTunes
Horlurar som jag valde ut sjalv
Amerikamugg
Svennebok
2 T-shirts
Tack!
Off to midnattsmessa
 
 

Dag 145: God Jul!

Kategori: Allmänt

Hej!

Det var ett tag sedan. Jag har nu fått mitt hemkomstdatum, den 31 Maj. Vilket betyder att jag om några dagar har varit här halva min tid.

Det känns trist, för dom säger att den sista halvan brukar gå snabbare än den första och jag som tycker den gick snabbt!! Men jag längtar också(vilket jag inte gillar). Speciellt nu i juletider. Har aldrig firat jul någon annanstans än med familjen.

Men blev väkt av att faster som ville skypa och var tvungen att gå upp alldeles för tidigt. Men det var värt att få säga god jul till alla gotlänningar. Jag fick även vara med en stund på Övre Slottsgatan och prata med momo, mofa, mammsi, pappsi, minnan, pelle plutt, mostrarna och kusinerna. Sedan har jag varit på julbak med Börjesons, haft killsnack med bästa love och lyssnat på presentpredikan hos Boijorts och som grädde på moset så gick vi på midnatts messa och lyssnade på ”O holy night” och drack något ganska likt glögg(typ varm äppeljuice). Mellan resorna till Sveriges alla hörn och julsjungande så har dagen bestått av klappletande, paketinslagning och knäck ätande. På detta så hann jag städa mitt rum och tvätta mina kläder. VA! Vad säger ni! Inte så dålig da om ni frågar mej…... Jag är i alla fall nöjd. Och det bästa av allt är att imorgon/idag är det min tur att äta gott och öppna paket. För er är julen slut och för mig har den bara börjat.

Annars har jag haft uppträdande på Floorshowen. Det gick lysande och det var otroligt roligt. Blev tyvärr inte Kung men man kan ju inte få allt här i världen. Ser enormt framemot musikalen. Kommer bli hård träning nu efter lovet! Men efter lovet kommer jag vara redo. Har några nya klasser. American History, Engelska och video produktion tog slut och ersätts nu av matte, biologi och American Government viket kommer bli a pain in my rear end. Men jag ska kämpa på MAMMA, jag lovar. Haha.

Jag hade en julshow med kören, band och orkester. Där vi gjorde lite individuella saker plus en pampig avslutning alla till sammans. Vi alla åkte hem med en enorm julkänsla i kroppen.

Jag vill bara avsluta med att tacka familjen för det fina paketet och knäcken och mormor och morfar för kuvertet.

Nu tror jag att jag har täkt allt men samtidigt som jag är säker på att jag missat något. Men, men inget att göra åt just nu. Älskar er så!

Från mig till er alla puss, kram och en oerhört God Jul och ett underbart nytt år!!! God Natt.

Nu ska jag drömma om att ligga under bar himmel i sherwoodskogen. Ta från de rika och ge till de fattiga.

TYST JAG SER PÅ TV!

Detta var förbaneme de finaste ja har hört sen jag konfirmerades ………VILL DU HA EN FIKON!

Dag 120: Krispy Kreme

Kategori: Allmänt

INNAN Krispy Kreme
'
EFTER Krispy Kreme
Krispy Kreme orgasm!
NU VET JAG VAD JAG VILL HA I JULKLAPP!!!

Dag 120: UPPSKATTA MERA, UPPSKATTA FLERA!

Kategori: Allmänt

Tjooo it been a while but now I’m here!

Jag börjar bli rätt känd här I Dodge och många kommer från fjärran land för att höra min vackra stämma. Ok inte riktigt sant….. Men nästa vecka kommer bli knasig(skev ”crazy” först men ville inte vara ”that guy”….fan, nu är jag det i alla fall). Så jag har chans att bli floorshow kung, jag är ”the teen angel” i musikalen(kommer sjunga ”beauty school dropout” som solo) och jag kommer sjunga min egen sång i floorshowen


kom med i tidningen och allt

 Nästa vecka på fredag är floorshowen och första mötet med musikalmänniskorna kommer även att vara nästa vecka. Så det är fult upp med andra ord. Men det är bara kul!!! ÅÅÅÅÅÅ Jag är så uppspelt!

Jag har varit och shoppat I Wichita. Som är en större

 

stad tre timmar från Dodge. Jag köpte ett par nya jeans, två par fin byxor, en ylletröja  och en halsduk. Men i Wichita finns även en liten bit av Paradiset, Himlen, en etopi, Atlantis kalla det vad du vill, men dess namn är Krispy Kreme. Dom gör donuts som…..mmmm…….. som smakar som om dom kommer ifrån en annan dimension.

Jag har varit med om min första Thanksgiving också. Och jag skrev lite på FB vad jag tyckte men det var mest om äta-delen. Annas måste jag säga att det är viktigt att ha en dag då man tänker på allt man är taksam för. Det är viktigt att vi uppskattar snälla människor i vårt liv mer! Inte bara med ord även med handling. Tänk bara vad bra du har det som har mat på bordet. UPPSKATTA MERA, UPPSKATTA FLERA! Varför man äter 100 kg mat har jag ingen aning om!.... eller… jo, faktiskt så har jag lärt mig det i Engelskan. Men jag tänker inte ge er en Amerikansk Historia lektion idag.

Jag vill bara säga att jag har blivigt bättre på piano!( ville bara kasta in det där)

Och så ville STS att jag skulle gemföra och skriva lite om min skola här. Och det har jag ingenting emot.

Jag går nu i Dodge City High School i Doge City, Kansas. Det går ca 1800 elever vilket är stor skillnad från min skola hemma. Jag går på Rytmus musikgymnasium som har ca 300 elever eller något sånt.  Jag hade väldigt tur att komma DCHS (Dodge City High School med Jacque Feist som Rektor) för vilket intresse du än har så finns det något som passar dig och om inte så är det sååå värt att testa något nytt. Det finns drama, band, orkester, musikal, floorshow och andra grupper eller evenemang man kan delta i. Och om man håller på med sport så finns det:

Höst säsong: fotboll (kilar), amerikansk fotboll(killar), terräng löpning(Som inte är så svårt sedan Kansas inte har någon terräng), volleyboll (tjejer), golf (Tjejer), tennis (Tjejer).

Vinter säsong: Brottnig(killar), basketboll, bowling.

Vår säsong: tennis (killar), golf(killar) friidrott, baseball/softboll, simning(tjejer), fotboll (tejer).

Dom som inte har något skrivet bredvid är för både tjejer och killar. Så som ni ser finns det mycket att göra. Om man vill ha extra träning eller väljer att inte ha någon sport under en säsong. Så rekommenderar jag att man väljer tyngdlyftning eller gymnastik i sitt schema. Båda är super roliga. Tyngdlyftning är roligare än man tror. Det är många tjejer som gör det, vilket man kanske inte tror? Vad vet jag?

Så scheman skiljer sig väldigt mycket från hemma. Du har samma schema varje dag istället för att ha ett schema över en vecka som dom flesta skolor har hemma. Du har 5 klasser per dag och en av dom är OP(Opportunity period). Där kan du göra klart läxor, hänga med vänner eller om du har missat något kan du gå till den läraren och komma ikapp.

 Att ha samma schema varje dag har sina för och nackdelar. Du lärkänna dina lärare bättre och det är inte så krångligt att lära sig vart du ska vara. Det kan bli lite lågtråkigt att göra samma sak varje dag och det är svårt att hålla reda på vilken veckodag det är(i alla fall för mig). Det gör även att du kan ha läxor över en dag och om du hamnar efter kan det vara svårt att komma ikapp. Vilket jag inte gillar eftersom du kanske inte har möjlighet att göra läxorna på kvällen. Men som sagt så kan man få hjälp under OP.

Det är inga raster och du har 6 min att gå till nästa lektion och lunchen är väldigt kort. Du börjar varje dag kl 8 utom vissa dagar då vi börjar 9.25 men vi slutar alltid kl 3(när vi börjar senare så blir lektionerna kortare och vi har ingen OP).

En klocka talar om när klassen är slut, en minut innan nästa klass börjar och när klassen börjar. På morgonen och under lunchen så piper den också 10 min före nästa klass. Precis som på High School filmer på tv.

Lunchen är kort och jag måste säga att den är väldigt dålig och dyr. 2.40 dollar och det är för bas lunchen som inte kommer att göra dig mätt. Så jag föreslår att du tar med lunch hemifrån. Då slipper du köerna också.

Du har en mentor som du kan fråga vad du vill och om du har några problem är det hen du ska prata med. Innan man börjar skolan så väljer du tillsammans med din mentor vilka klasser du vill ta. Det finns allt möjligt att välja mellan. Hemkunskap, lära sig spela in video och redigera i data program, fotoklass, kör, orkester, Jazz band, keramikklass, grafisk design där du är dig att göra affischer och post its, bild, drama, lära sig att hålla tal och mycket, mycket, MYCKET mer. Och Alla lärare är fantaska! I alla fall dom jag har haft!

Du måste ta American History, American Governmet, Biologi eller Kemi, en Engelskaklass och en matteklass. Detta är rekommendationer och är inte hugget i sten. Men personligen tycker jag att det är värt att ta dom och det finns massor med olika nivåer som du kan välja. Det är inte kul att ha ett år utan teoretiska ämnen och lärarna är fantastiska. Ett tips är att ta ”Honers” klasser för det är lite höge nivå och med elever som vill vara där och vill lära sig. Så du och läraren kommer vara mer motiverad.

Allt är sååå annorlunda. Men en sak som jag måste säga är den största skillnaden är att skolan är otroligt rik. Stor aula som kan rymma 1500(min uppskattning) personer, Gympasal som kan hålla minst 1800 personer, gym(som står tomt!!!), 10 tyngdlyftning stationer, 8 tennisplaner, en fotbollsplan, två amerikanskfotbollsplaner, stor matsal, datorer i nästan varje rum(både mac och pc), två keramikugnar och mycket mer lyxigheter som ingen svensk skola skulle ha råd med eller behöver för den delen. Men för mig känns det dom skulle satsa mer på mat än på all tränings utrustning. Att äta pizza eller hamburgare var dag kommer knappast hjälpa din träning. Men det är fantastiskt att ha tillgång till allt!

Det bästa är ändå ”pep rallies”. Innan en hemma match (amerikansk fotboll) så samlas alla 1800 elever under OP och peppar hela skolan inför matchen. Cheerleadersna och Drillteam gör sina små nummer, orkestern spelar och alla ropar WE ARE DODGE CITY!! Det är underbart vilken stolthet och gemenskap man känner och får vara en del av.

Så nu har jag nämnt hälften av allt man upplever i DCHS. Men något som är viktigt att pointera är att det här är hur jag upplever det och det är omöjligt för någon som inte har upplevt det att förstå och även om dom skulle uppleva det så kommer deras upplevelse vara helt annorlunda och detta gäller inte bara för skolan. Det är samma sak med att göra något så fantastisk som ett utbytessår. Jag kan berätta från början till slut men i slutändan är det min upplevelse och ingen annans.

 Jag är så glad att jag gjorde detta! Jag är så tacksam för alla som har gjort det möjligt! UPPSKATTA MERA, UPPSKATTA FLERA!